18 dec 2013

dummie





Eindelijk weer de rust om wat op mn blog te zetten. Ik wissel sterk qua onderwerp op het ogenblik, het enige wat stabiel blijft is de grafische techniek. Nog geen vastomlijnd idee over een afstudeeronderwerp. Ik wil de komende kerstvakantie benutten om mijn praktijk weer eens een duw in de goede richting te geven. Toch niet stilgezeten afgelopen tijd. Hier een inkijk in mijn dummie.








1 okt 2013

Praktijk Fotografie serie 2


Een experiment om een gefragmenteerd beeld te krijgen, gekleurd glas met een blauw kartonnen achtergrond, op een spiegel geplaatst en dat bedekt met transparant folie.
In eerste instantie tevreden, het geeft een scherfachtig beeld, craquelé en in mooie kleuren. De flits van het fototoestel bederft ten dele het beeld maar het is een goede stap die nodig was om gemaakt te worden. Ik ben verslaafd geraakt aan het zogeheten proces, hoe heb ik het ooit zonder gedaan??










Edvard Munch

Gezien in Oslo ter ere van de 150ste verjaardag van Munch, een unieke tentoonstelling in het Nasjonal Galleriet én in het Munch Museet. Munch's werk van over de hele wereld verzameld en voor publiek te bezichtigen tot 13 oktober 2013. Geweldig was het om zijn enorme werken te zien zoals The Frieze of Life (1893) en The Reinhardt Frieze (1906-07), beeldenreeksen met als thema's angst, dood scheiding en ziekte. Maar ondersteboven was ik van zijn grafiek, monumentaal en heftig emotioneel. Ook de meer verfijndere litho's in zwart, rood en geel van The Sick Child waren zeer indrukwekkend. Vogelvluchtbezoek aan Oslo maar meer dan de moeite waard!






Ander grafisch werk...












8 sep 2013

Klaas Gubbels














Klaas Gubbels 
"De thematiek van de schilderkunst van Klaas Gubbels lijkt op het eerste gezicht eenkennig en bezeten door een beperkt aantal visuele thema's als koffiepot, tafel en menselijke figuur. 
Maar die concentratie op enkele thema's is nu juist een fundamenteel aspect van zijn werk, dat ons steeds weer dwingt om te kijken en vergelijken....
Daarnaast is de doorwerking van die thematiek in talrijke technieken en genres een opmerkelijk en actueel gegeven: fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, object trouvé, glas en metaal zijn de middelen waarvan hij de grenzen en mogelijkheden telkens onderzoekt".
Naar "Klaas Gubbels, Monografieen van Nederlandse kunstenaars". deel 14





21 aug 2013

Praktijk De fles





In Zweden gewerkt met mijn thema transparantie. Ik heb veel gemaakt en ben uitgegaan van een combinatie van het stilleven en mijn thema. Dit levert veel mogelijkheden op en ik ben eerst maar weer op de experimentele toer gegaan. Lekker spelen met kleur en materiaal, groenen, blauwen en okers op papier, glas en linnen. Daarbij met acryl en inkten gewerkt, mijn favorieten op het moment!

13 jun 2013

Praktijk: Nieuw onderzoek gestart




Een oude fascinatie staat op het programma om te worden uitgeplozen; kleur én transparantie. Dit samen met alles wat ik ontdekt heb in mijn lijnenstudie dit jaar. Ik kan niet wachten om te beginnen. Comp. examen doen en dan spullen mee naar Zweden en doen maar..
Ben blij dat ik geleerd heb om ook niet-mooie dingen te kunnen maken als onderdeel van het uiteindelijke doel!  




praktijk: de lijn in inkt






Deze figuren zijn gemaakt met een inktroller op linnen. De formaten en de kleur linnen verschillen. Mijn onderzoek naar de lijn in al zijn facetten is voorlopig klaar. Ik ben aangekomen op een punt dat ik de lijn zo kan bewerken dat hij voorlopig voldoet. Ik wil me nu gaan richten op lijn én vlak, dit moet plastisch zijn uiteraard maar ook compleet passen in mijn eigen wereld waar de dingen nu eenmaal een andere sfeer uitademen dan in de wereld waarin we leven. En oja, onderwerp of thema niet te vergeten. Ik waarschuw mezelf toch nog even voor mijn valkuil: let op de grens van decoratie en beeldende kunst!

29 mei 2013

Praktijk:Kleur, sinds maanden






Dit is een detail, zodat beter te zien is hoe de belijning van de figuren is. Dit stemt me bijzonder gelukkig omdat dit zo mooi is! Altijd de lijn als mogelijkheid gezien om me beeldend uit te drukken en kijk hoe boeiend het kan zijn.
Onderbroken, dan weer vol, dan weer transparant! Samen met de kleurvlakken die een mate hebben van schilferigheid en een contrast bezitten, is dit voor mij weer een stap dichterbij de expressie van mijn gevoel.
Ja zo ziet mijn gevoel eruit. Nu wil ik me verder verdiepen op mijn onderwerp want het stilleven tikt nog altijd, en steeds dringender op mijn schouder.
En nog verder verfijnen, pff zoveel te doen en zo weinig uur in een dag!

Praktijk: Ontdekking!!


Thuis aan de gang gegaan met inkt, een deegroller! een perspexplaat en papier. Bij gebrek aan beter. Ik heb een heleboel afdrukken gemaakt van silhouetten omdat mijn onderzoek me op dit punt heeft doen aanbelanden. Eerst nog klein (A4) en met zwart-wit, later in kleur en op groter formaat. Weer een stap gezet!!






24 apr 2013

Praktijk:werk in uitvoering

Vijf foto's van het werk van vorige week op de academie. In het grafieklokaal eerst de inkt uitrollen, even een proef maken en dan bezig met mijn werkstuk. Ik merk dat mijn focus begint te verschuiven van lijn en vlak naar lichaamsvormen, en dan met name mijn oude lievelingsvormen, de handen en de voeten.
Ik ben blij dat ik af ben van die eeuwige drang om de boel alleen maar op de klassieke manier weer te geven. Het frustreerde alleen maar en bevredigde nooit. Ik kan soms nog steeds niet geloven dat zo'n vastgeroest, ingesleten figuur als ik nog een hele nieuwe kijk op de dingen heb ontwikkeld. Ik ben daar zo blij mee, net of ik er een dimensie bij heb gekregen. Alles, maar dan ook letterlijk alles ziet er anders uit!



















22 apr 2013

Praktijk: monoprint

In het grafiek lokaal bezig geweest met experimenteren. krantenpapier vervormen, ininkten en door de pers halen. Ook andere materialen die een structuur afgeven uitgeprobeert..








21 apr 2013

Artistiek journaal

Niet stilgezeten de afgelopen maanden. Weer terug bij mijn oude liefde, het grafieklokaal.Maar daarvóór nog ben ik bezig geweest met laag over laag werken, nog steeds volgens de rode draad van dit jaar, het mexicaantje.
.
Het lijkt wel gebeeldhouwd, een gegeven wat ik absoluut wil behouden in mijn werk!




Mijn zoektocht krijgt duidelijkere vormen. Ik wist steeds ongevéér wat ik zocht maar het werd niet duidelijker. Ja, de lijn is belangrijk maar ik zocht ook een manier om fijne structuren te combineren met hardheid. Maar het werk mag niet grof en rauw zijn. En dit in combinatie met mijn eigen directe manier van werken, het lijkt haast een  onmogelijke queeste.
Dit afgebeelde werk is gemaakt met witte acryl en inkt. Het gaat niet zozeer om het beeld, dat is bijzaak, maar meer om het uitproberen van technieken en werkwijzes om zo te komen tot de manier die ik wil hebben om dan pas het eigenlijke beeld te gaan ontwerpen.
Hoe geef ik dat gevoel weer van subtiliteit, raffinement en levende lijnen, terwijl je ook een ontzag ervaart voor monumentaliteit, contrast en kracht..

Witte inkt en acryl op zwart karton, 50x30