31 okt 2012

artistiek journaal, mijn dummy


HPIM5238 In dit boek teken ik ideeen op maar ook maak ik er kleine werkjes in en verzamel ik werk van anderen wat ik byzonder of gewoon heel mooi vind. Zoals op de linkerpagina werk van Mark Chagall.




 






model tekenen

 
 
Zwart en wit pastelkrijt op grijs karton,  65x50cm
 
 
Modeltekenen op de academie, een oude wens van me ging in vervulling.
 

 
houtskool en conté op papier, 65x50
 
 


Houtskool op schetspapier,    
  65x50cm
 


surrealistisch?

Kop boetseren naar model. Ik gebruikte hele fijne rivierklei zodat je makkelijk kan construeren en veranderingen kunt aanbrengen. Ik heb van zes verschillende modellen een kop geboetseerd en hoewel het elke keer beter ging, bleef het moeilijk om het gezicht 'ruimtelijk' te maken, plasticiteit te geven.    



 
 
Van mijn laatst geboetseerde kop heb ik drie foto's, genomen vanuit verschillende hoeken, weer samengevoegd en opnieuw gefotografeerd. Met en zonder weerschijn van het achtergelegen raam..
 
 
 
Zelf vind ik dit een mooi werkstuk. Het weerspiegelt goed wie ik ben en hoewel het drie keer dezelfde kop is,lijkt er in elk hoofd iets anders om te gaan. Ook de stilte van dit beeld is oorverdovend.
 
 
 
 
 
 
 



Deze 'gezichten' zijn van gebakken rivierklei.
 
 

 
Aziatisch model

 
Aziatisch model

26 okt 2012

stilleven als een rode draad

                 
                                          Witte gouache op zwart karton, 65x50.


 
Oost-Indische inkt op papier, 65x50



 

 
Gouache op papier, 65x50

Meet the mexican...



Dit is het mexicaantje met een verhaal en ook het vertrekpunt voor mijn opdracht van mijn studie aan de academie.

 
Dit beeldje stond in de jaren 70 in de erker van het huis van mijn grootouders. Ik moest op mn tenen staan om het te kunnen zien en deed dat dus ook altijd. Fascinatie op 6-jarige leeftijd!!  Klein, klein raar beeldje, koud en wit , van een glad soort steen, een mannetje met veel verdriet, hij huilt onder zijn hoed. Zijn hoed met een veel te klein dopje trouwens. Daar past zijn hoofd nooit in!! Raar...er wringt iets,er irriteert iets maar altijd , altijd moest ik er naar kijken.
 
Mijn grootouders overleden kort daarna, het huis kwam te koop. Wat??  Maar niet mijn beeldje!!!
Ik stal het.. of nee, ik redde het! Sindsdien is het 35 jaar stilletjes in mijn bezit. Niemand heeft het gemist. Denk ik.
 
Ik weet nu allang dat het een slapend mexicaantje verbeeldt, meegebracht door mijn grootvader tijdens één van zijn vele zeereizen.
 
 
 
Pen op papier, A3 formaat.
 

 
Potlood en aquarel, A3 formaat.

 
Pen en aquarel, A3 formaat.
 
 
 
                   
 

23 okt 2012

details, en die weer bij elkaar.,.

 
 
 
 
 
 

stilleven aquarel

Als ik naar de kringloopwinkel ga, snuffel ik altijd rond om mijn verzamelingen aan te vullen. Ik verzamel serviesgoed in allerlei kleuren, potten en pannen, houten objecten, koper enzovoort om zelf de mooiste stillevens samen te stellen. Dat is nog niet zo eenvoudig, stillevens samenstellen! En die dan om zetten in een beeld zoals ik het zie.


 
 
En dat in mijn favoriete kleuren! Ha, het plezier om een appel in blauwgroen te schilderen! Waren ze allemaal maar blauwgroen. Waar zouden ze dan naar smaken...

stilleven, linoleum

 
Linoleum, 65x50, drukpapier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Het stilleven heeft al enkele jaren mijn aandacht. Op dit moment is de vorm het belangrijkst, waarbij ik transparantie toepas om diezelfde vorm zoveel mogelijk in beeld te brengen. Ik gebruik monochrome kleuren voor de rust die dat brengt. Diepte speelt even helemaal geen rol!

17 okt 2012

nog meer herfst..



lijnenspel



Riet


herfst fotografie

De herfst bij uitstek laat zich goed fotograferen. Kleur en contrast! Love it.

16 okt 2012

Start

Dit is een begin van mijn blog. Het is de bedoeling dat het een soort journaal wordt, waarin ik weergeef waarmee ik me bezighoud. Ook hou ik het verloop van mijn studie bij door middel van woord en beeld.