14 jan 2013

Gustave Doré


 
Helemaal in to de kunst van de grafiek. Mijn hart verloren in het grafieklokaal aan de geur van inkt, de machines, alle gereedschap en materialen..geweldig om daar aan het werk te zijn.
Houtgravures van Doré bestudeerd, wat een vakman. En wat een mooie beelden bij La Divina Commedia van Dante. Arachne bijvoorbeeld, die in de Hel moet verblijven tussen de andere hoogmoedigen omdat zij de godin Athene mishaagde en alle eer van haar prachtige spin - en weefwerk voor zichzelf opeiste. Athene veranderde haar volgens de mythe in een spin maar Dante verhaalde van een half spin- half meisje.
 
 
Doré beeldde haar af met dramatisch achteroverhellend hoofd en armen. Je blik gaat van de onaangedane Vergilius (een Romeinse dichter, symbool voor de menselijke filosofie) naar de geknielde Dante die in meelij neerkijkt op Arachne, die baadt in een licht zodat ze het middelpunt is. Om haar heen meer hoogmoedigen, minder goed uitgewerkt en klaar om in de achtergrond op te gaan. De narratologie spreekt me zeer aan en is reden geweest om de hele Komedie uit te spitten.
Daar heb ik een werkstuk van gemaakt voor het vak Kunstbeschouwing en heb ik veel plezier mee gehad. Het was een hele klus om deze beelden te verklaren op het gebied van morfologie en iconografie, maar erg leuk!